Interiors

Een bijzonder huis in Barcelona

De Finse architect Anne en de Spaanse architect Eugeni hebben geen specifieke stijl. Ze vestigen de aandacht op de oorsprong van het huis en bepalen dan hoe ze het design en de architectuur kunnen verbeteren. “We zijn ons niet bewust van een bepaalde ‘stijl’ maar er zit altijd wel iets in ons werk waaraan je ons kunt herkennen. We geloven erin dat architectuur en design een cultureel en sociaal hulpmiddel is om van de wereld een betere plek te maken. Architectuur is in staat om de levens van mensen te verbeteren!”

1

Barcelona

“Voorheen woonden we in een klein appartement maar bij de geboorte van ons tweede kind, moesten we opzoek naar iets groters. We besloten om een appartement te zoeken, in het Eixample District in Barcelona. Een vereiste was dat het huis de atmosfeer van de Catalaanse jugendstil moest uitstralen. Na het zien van dit appartement wisten we meteen dat we ervoor moesten gaan.

 

We wisten meteen dat we voor dit appartement moesten gaan.

 

Het appartement was in zeer slechte conditie en was niet gemoderniseerd sinds de bouw in 1910, maar straalde wel uit wat we zochten. De mooie betegelde vloeren, hoge plafonds, grote ramen en originele deuren waren bewaard gebleven wat het huis iets magisch gaf.”

2

Het appartement

“Het mooiste aan ons appartement is dat het in de basis al heel veel karakter uitstraalt. Ons hoofddoel was om het bestaande karakter van het huis te versterken en het huis de sfeer terug te geven die het vroeger had. Daarnaast wilden we ook het appartement aanpassen aan onze manier van leven, zonder dat dit oorspronkelijke karakter zou worden aangetast.”

3

Mozaïek vloeren

“De mozaïekvloeren maken deel uit van de geschiedenis van de wijk Eixample. Dit type vloer is typisch voor het begin van de twintigste eeuw in Barcelona. Elke vloer heeft verschillende kleuren en patronen, zodat men vroeger geen vloerkleed nodig had om de vloer te versieren.” Omdat de vloeren zo krachtig en kleurrijk zijn, besloten Eugeni en Anna om het gebruik van kleuren in het interieur te minimaliseren. Om deze reden zijn alle muren wit geschilderd. Om toch wat meer warmte te creëren, hebben ze al het hout in huis natuurlijk gelaten.

4

Kunst

Dat kunst erg belangrijk is voor Eugeni en Anna zien we aan de hoeveelheid schilderijen in het huis. “Elk schilderij in ons huis vertelt een verhaal. In de woonkamer hangt een serie prints van Gorden Matta-Clark, een kunstenaar die we erg waarderen. Verder hangt er een kunstwerk gemaakt door de Finse artiest Kuutti Lavonen.

 

Elk schilderij in ons huis vertelt een verhaal.

 

Dit schilderij was een cadeau van Anna’s moeder, voor het behalen van haar diploma. In onze slaapkamer hangt ook een speciaal schilderij van Victor Pérez-Porro, een artiest en vriend van ons. Achter elk schilderij zit voor ons veel meer dan want je met je ogen kan zien.”

5

Jaren vijftig

Een item waar ze veel plezier van hebben is de eettafel. Het is een houten tafel met Deens jaren 50 design. Deze is meeverhuisd vanuit hun oude appartement. De tafel is simpel, praktisch, mooi en heerlijk om aan te zitten met de kinderen. “De lamp in de slaapkamer is ook heel speciaal voor ons. Dit is ook een design uit de jaren 50 en is gemaakt door een Spaanse moderne architect genaamd J.A. Coderech. Het design is functioneel, mooi en verspreidt warm licht.”

61

Persoonlijkheid

“We geloven niet in zogenaamde ‘onmiddellijke styling.’ We denken dat als de basis goed is, mensen het huis vervolgens decoreren met hun eigen leven. Je maakt het persoonlijk door een schilderij op te hangen dat iemand je heeft gegeven, boeken die je hebt gelezen of souvenirs, meegenomen van een reis die je hebt gemaakt. We geloven dat een huis de ziel van de bewoners moet laten zien, en dat is iets dat tijd kost en samen wordt gedaan door de ontwerper en de bewoners.”

7

Inspiratie

Inspiratie halen Eugeni en Anna uit alles om zich heen. “ We leven met onze ogen wijd open en halen inspiratie uit alles wat we zien of beleven. De kunst van David Hockney, muziek van Sibelius, films van Billy Wilder, het landelijke leven in Finland en de schoonheid van de natuur.”

plattegrond

 

Toekomst

“In de toekomst willen we ons werk uitbreiden. Het ontwerpen van objecten, huizen, publieke gebouwen en landschappen zit in ons bloed. Daarnaast houden we van het werken met natuurlijke materialen zoals hout, keramiek en steen. We geloven erin dat natuurlijke materialen veel meer overbrengen dan alleen het uiterlijk. Het gaat erom hoe het materiaal voelt, ruikt en het verhaal erachter!”

 



Penthouse van Jeroen van Zwetselaar

Interieurarchitect Jeroen van Zwetselaar bouwt al zijn projecten – net zoals zijn eigen huis – met veel gevoel voor duurzaamheid, behoud van traditionele elementen en passie. Jeroen woont al een paar jaar in zijn prachtige huis in Santpoort maar heeft ook een appartement in Utrecht. Onlangs heeft hij dit appartement verbouwd en omgetoverd tot een uniek penthouse. Westwing mocht als eerste een kijkje nemen in deze unieke creatie van Jeroen.012

Utrecht

Jeroen heeft – toen hij het huis net gekocht had – direct alle muren eruit gesloopt en het dak half verwijderd. In het dak zit nu een raam wat zorgt voor een enorme hoeveelheid licht. “Door deze ingreep zie je nu zelfs de Domtoren als je op de bank zit en omhoog kijkt. Verder heb onder andere een extra slaapkamer en studeerkamer gecreëerd.”

02

Brooklyn 

Voor het eerst kon Jeroen een interieur bij elkaar zoeken dat niet bestemd was voor een klant maar voor zichzelf. Hij heeft voor een look gekozen die past bij het stadse leven. “Ik wilde het appartement een ‘Brooklin feeling’ mee geven. Het moest dynamisch worden en in de buurt komen van een soort galerie. Door de open ruimtes, de enorme hoeveelheid licht en de kunst in het huis is dat gelukt!”

03

Kunst

Één van de eerste dingen die opvallen bij binnenkomst, is de hoeveelheid kunst die door het huis heen hangt. Zo hangen er een aantal werken van Casper Faassen en van Geert Kollau. “Ik heb gekozen voor deze kunstenaars omdat ze beide op een andere manier gebruik maken van een bepaalde gelaagdheid. Casper combineert fotografie met schilderkunst, waardoor je vanuit verschillende hoeken een andere beleving van de kunst ervaart. Geert Kollau combineert fotografie en decorbouw, hij vertelt zijn verhaal via zijn werk door contrasten op te zoeken, bij elkaar te plaatsen en te overlappen. Bij beide kunstenaars kan ik uren naar hun kunstwerken blijven kijken.”

kunst

Kleur

“In dit huis heb ik gekozen voor wat kleur in meubilair, zodat contrasten overal in worden doorgevoerd. Het witte, lichte appartement staat lijnrecht tegenover het strakke zwarte keukenblok. En de gekleurde meubels, tapijten en kunst, staan extra in de spotlights tegen de witte muren en de lichte houten vloer. Qua verlichting ben ik gegaan voor niet al te uitgesproken exemplaren, dat zou te bont worden. Licht vind ik wel heel belangrijk, dus er zijn voldoende spots die de ruimte en kunst goed uitlichten. In de studeerkamer beneden zie je juist weer het omgekeerde. Daar komt de kleur van oorspronkelijke materialen goed naar voren; het hout van de tafel, het groen van de planten. Hier heb ik juist niet veel extra kleur toegevoegd, maar spanning opgezocht met behulp van de verlichting. In elke ruimte blijf ik spelen en probeer goed aan te voelen wat de kamer nodig heeft.”

04

Stalen frames

Om naast de houten kozijnen nóg meer contrast aan te brengen in het huis, heeft Jeroen gekozen voor stalen frames. “Ik wilde de doorgang naar de slaapkamer heel open en toegankelijk maken, zodat je beide ruimtes meer bij elkaar betrekt. Met staal creëer je gemakkelijk een rank frame met veel glas. Als de deuren iets open staan, voelt het als een soort kleine toegangspoort, zonder het gevoel te ervaren écht door een deur te gaan die open en dicht gaat. Het staal heb ik verder toegepast bij de binnen-ramen van de slaapkamer en het frame boven aan het trapgat. Dit zorgt voor evenwicht in het gebruik van dit materiaal.”

slaapkamer

Favoriete plek 

Om het urban jungle-gevoel in de stad te creëren heeft Jeroen gekozen voor veel planten in huis. “De planten zorgen voor meer ruimte, zuurstof én meer leven in huis. In het hele appartement heb ik daarnaast gespeeld met licht, kleur en materiaal waardoor je vanaf bijna elke plek een fantastisch uitzicht hebt op de stad. Mijn favoriete plekjes in huis zijn: de bank onder de enorme lichtbak in het dak, met uitzicht op de Dom én het bed vanwaar je de energie van de stad beleeft.

plants

 


Binnenkijken bij Eric Kuster

Met meer dan 600 huizen op zijn naam is Eric Kuster een van de meest toonaangevende interieurdesigners van dit moment. Zijn interieurs staan vooral bekend om hun glamoureuze uitstraling. Eric is verantwoordelijk voor het interieur van talloze bekende Nederlanders als Wendy van Dijk, Linda de Mol, Ronald Koeman en ontwerper Christian Audigier. Daarnaast verzorgde hij het interieur van Amsterdamse clubs Suzy Wong en Jimmy Woo, Club Musk in Hilversum en Camp Nou van FC Barcelona.

1

Metropolitan Luxury

De Eric Kuster scene is Metropolitan Luxury: een hotelachtige sfeer met veel luxe. “In mijn huizen weet je eigenlijk nooit in welk land je bent. Mijn stijl is heel internationaal, maar we passen het concept natuurlijk wel overal aan. Als je een huis hebt in een land met een zonnig klimaat dan maken we het niet te donker. We pakken wel hetzelfde concept op maar dan veel lichter: lichte kleuren en materialen zoals linnen en wat minder glamour. We maken subtiel gebruik van kleuren door ze niet te gebruiken als basis voor een ruimte, maar juist in de accessoires en decoraties. Tegenwoordig gebruik ik wat meer kleur, maar je zal in mijn inrichtingen nooit vrouwelijke kleuren zien. Ik houd niet van pastelkleuren en bloemetjes. Als kleuraccent gebruik ik metallic en mooie donkerblauwe en donkerpaarse tinten.”

Eric heeft zijn eigen meubelcollectie, beddencollecties, kleden en stoffencollecties. “Ik werk met verschillende bedrijven. De één maakt mooi linnen en de andere weer mooie zijde. Van al die elementen ontwikkel ik mijn eigen collecties.”

3

Mini luxe

Met zijn lifestyle concept probeert Eric Kuster alle zintuigen te prikkelen: van de ogen tot de reukorganen. “Geuren zijn een heel belangrijk deel van woonbeleving. Ik heb zelf een geur ontwikkeld voor een geurkaars die heel masculien en sexy is, met een ondertoon van hout. Geurkaarsen zijn een soort mini luxe die iedereen zich kan veroorloven, net als een lekkere dikke handdoek of mooi beddengoed. We proberen in de huizen van onze klanten ook altijd dat hotelgevoel te creëren. In de badkamer zijn er altijd lekkere zeepjes, geurkaarsen en mooie opgerolde handdoeken. Hiermee creëer je een persoonlijk hotel voor de klant.”

4

Eric Kuster

Van kleins af aan struinde Eric iedere zaterdag over de rommelmarkt in Utrecht om daar naar oude spulletjes te zoeken en deze op te knappen. Zijn kamer stond vol met meubels die hij had gerestaureerd. Eric is commercieel opgeleid en vanuit de marketinghoek verder het vak ingerold. Daarom bekijkt hij het interieur vanuit de klant en niet vanuit zijn ontwerpvisie. “Ik denk als een klant en pas daar mijn ontwerp op aan.” Na zijn studie heeft hij tien jaar in de wereld van interieurtextiel gewerkt. Samen met de eigenaar bedacht hij het concept achter Kivaso stoffen waar hij vervolgens tien jaar lang collecties heeft ontworpen. Daarna is hij zijn eigen winkel begonnen in Laren: Binq (Boys Inc.), om vervolgens een internationale carrière te beginnen.

5

Persoonlijke items

Hét item om je huis meer persoonlijkheid te geven is volgens Eric kunst. “Wanneer je een mooie kunstcollectie hebt, kun je er een inrichting omheen bouwen. Het hoeft geen dure kunst te zijn, als het maar mooi is en aansluit bij jouw smaak. Kunst en foto’s maken een huis eigen. Ik vind het mooi als mensen dingen verzamelen, bijvoorbeeld stenen en schelpen die een eigen verhaal hebben. Een interieur dat ontstaan is gedurende een langere periode, wat je veel terug ziet bij oudere mensen, is eigenlijk het mooist. Zij hebben vaak dingen in huis die ze gedurende hun hele leven hebben verzameld.”

6

Hotel

De meest ideale manier van wonen is volgens de ontwerper in een hotel: alles in één gebouw, inclusief een spa en een gym. Eric’s favoriete plek in huis is daarom ook zijn slaapkamer. “Ik heb eigenlijk alleen een bed, een televisie, internet en een goede badkamer met een mooie walk in closet nodig. Een woonkamer of keuken gebruik ik nauwelijks. Ik bel gewoon de roomservice.”

7

Inspiratie

Eén van de ontwerpers die Eric inspireert is Tom Ford. “Tom Ford zei: Mijn smaak is niet heel bijzonder. Mijn smaak is juist iets wat heel veel mensen aanspreekt, maar ik gooi er een sexy sausje overheen. Iets maken dat nog niet eerder bedacht is kan ten eerste niet en ten tweede vind ik het niet leuk. Ik vind het leuk om juist een bestaande bank op een andere manier neer te zetten zodat het van iets heel klassieks iets heel moderns wordt.”

8

Entourage

Eric is een magazineverslaafd en is daarom ook zijn eigen magazine, Entourage, gestart. “Veel magazines worden gesponsord door adverteerders, maar omdat ik die niet nodig heb kan ik in mijn eigen magazine laten zien wat ik wil.” Het blad komt twee keer per jaar uit en wordt in 1500 winkels wereldwijd verkocht.

9

Stylingtips van Eric Kuster

Eric is in Nederland geen voorstander van witte wanden. “Het licht is heel grijs in Nederland en wanneer je wanden wit zijn, krijg je al snel een grauwige gloed binnen. Je kunt de wanden wel een lichte kleur geven, zolang het maar niet spierwit is.” Verder is Eric van mening dat je statements moet maken in je huis. Denk aan het neerzetten van grote items, ook al heb je een klein huis, bijvoorbeeld een grote pot, een ruime bank of een mooi schilderij. Dit creëert een gevoel van ruimte. “Mensen gaan vaak voor veilig en kiezen dan voor de meest saaie optie, omdat ze anders bang zijn dat ze er op uitgekeken raken. Ik houd niet van trends, een interieur moet wel tijdloos zijn.”

2

Toekomst

De komende vijf jaar wil Eric zijn bedrijf uitbouwen van Eric Kuster Interior Designer naar Eric Kuster De Collectie. “Ik ben mijn bedrijf van mijn persoon aan het lostrekken en probeer zo mijn collectie meer te verkopen aan andere bedrijven in de wereld. Het inrichten van mooie huizen blijf ik natuurlijk wel doen. Een huis dat ik nog graag zou willen inrichten is het huis van de Beckhams. Ik vind Victoria en David het meest stijlvolle koppel ter wereld.”