Uniek wonen in een oude smederij

We namen een kijkje in een bijzonder huis in Haarlem. En als we zeggen bijzonder, dan bedoelen we ook écht bijzonder! Lonneke Rhodens en Sander Veenendaal wonen samen met hun twee dochters Olivia (5) en Dia (3) in een oude smederij in Haarlem. Het huis ligt in een autoluwe straat en ademt het gevoel van ‘wonen aan een hofje’.

oude smederij

Van Amsterdam naar Haarlem

In de gezellige stad met een eigentijds karakter staat het huis van Sander en Lonneke. Bij aankomst worden we verwelkomt door een aantal vrolijke kippen die in de tuin rondscharrelen. Voorheen woonde het stel in Amsterdam en waren ze opzoek naar meer ruimte én een bijzonder object: het liefst aan het water en met een oud bouwjaar.

“Ik moest Sander echt overtuigen om hier naar toe te rijden. Hij wilde Amsterdam niet uit voor zo’n klein huisje. Het huisje was een oude smederij geweest en ze wilden hier eigenlijk een pomphuisje van gaan maken. Bij het zien van het huis wisten we het meteen. Van blijdschap renden we een rondje achter elkaar aan rondom het huis!”

oude smederij

Gevoel van vrijheid

“We hadden grote plannen om het huis helemaal uit te bouwen, maar om dat voor elkaar te krijgen moesten we komen met goede plannen. We wilden het historisch besef van de oude smederij laten bestaan en daarop voortborduren. We kregen de vergunningen rond en zo hebben we het huis helemaal kunnen bouwen zoals we voor ogen hadden. We hebben een groot stuk van het huis aangebouwd en door toepassing van glas en staal een middenstuk geplaatst waardoor je mooi uitzicht en een gevoel van vrijheid krijgt!”

04_edelsmit_binnenkijker_haarlem

De stijl van Lonneke en Sander

Die is wel duidelijk: veel natuurlijke materialen in combinatie met industriële elementen. “We hebben gekozen voor een gietvloer omdat het leek op de originele werkvloer dat er voorheen lag. In het midden van het huis hebben we de open haard geplaatst waar we vaak met z’n allen voor zitten. De keuken hebben we zelf ontworpen en de hardstenen trog in de badkamer zijn we zelfs helemaal gaan halen in België. Een huis verbouwen is een intensief traject maar het resultaat is prachtig!”

oude smederij

Pronkstukken

De meeste items die de familie bezit zijn erfstukken of komen van Marktplaats. “Meubels krijgen een heel nieuw leven als je ze weer oververft of er iets anders van maakt. We hebben ook wat designitems, zoals de stoelen, maar ik word er wel extra blij van wanneer ik zelf iets heb gevonden. Het bed van Olivia kwamen we tegen op straat en wij hadden er toevallig net eentje nodig. Het was een mooi oud Frans bed en na wat daagjes ploeteren is hij prachtig geworden!”

05_edelsmit_binnenkijker_haarlem

Toekomst

Voor Lonneke en Sander is dit huis zeker niet hun eindbestemming. “De volgende stap zou een groot stuk land zijn waar veel mensen langs kunnen komen. Een combinatie van schoonheid en natuur. Hier zou Sander dan ook meditatielessen kunnen geven.”

 

Wil je meer weten over het bedrijf van Sander Heldergroen? Kijk dan op zijn website. Óf wil je graag een keertje overnachten in dit bijzondere huis? Klik dan hier.

 

Foto’s: Zack van der Merwe

Tahnee van der Merwe

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *