Op bezoek bij Emma Wallmén in Stockholm

Perfect in balans – zo beschrijft Fantastic Frank het huis van interieurstylist Emma Wallmén in Stockholm. Fantastic Frank is één van de werelds meest gepubliceerde makelaarsbedrijven met een hart voor interieur. Het werk van Emma varieert van interieurstyling en set-design, tot het stylen van magazines. “Ik hou ervan om te werken met zachte kleuren in combinatie met zwarte details en natuurlijke materialen.”

tapijt_binnenkijker_emma

Al een paar jaar woont Emma in Södermalm. Het district is de ultieme hotspot voor creatievelingen in de Zweedse hoofdstad. In de buurt vind je een ontelbare hoeveelheid kleine, kunstgalerijen en restaurants. In een 1500 meter lange gele straat, die zijn naam te danken heeft aan de grote hoeveelheid pottenbakkers die hier in de 17de eeuw gevestigd waren, staat het huis van Emma. (“krukmakare” is Zweeds voor pottenbakker”.)

buitenkanthuis_binnenkijker_emma

Het elegante gebouw dateert uit 1884 en functioneerde voorheen als huis voor zusters, die in het nabijgelegen ziekenhuis werkten. Het hele gebouw bestond uit verschillende studio’s, maar er was één twee kamer appartement. In het trappenhuis leidt een donkerrode reling je naar de tweede verdieping waar het huis van Emma zich bevindt.

trappenhuis_binnenkijker_emma

De vloer is geschilderd in een luchtige grijze kleur, bijna wit als je het vergelijkt met de donkergrijze tint van de gang. De woonkamer is geschilderd in oudroze. “Ik heb altijd al een zwak gehad voor roze. Ik heb allerlei tinten roze geprobeerd en deze mengt zich het best met natuurlijke materialen zoals het tapijt.”

kleurenpalet_binnenkijker_emma

Het tapijt heeft Emma gemaakt van twee identieke tapijten. Ze zijn aan elkaar genaaid en op maat geknipt om het perfect te laten passen bij de vloer. Het zorgt voor eenheid in de kamer. Een zelfgemaakte plank boven het daybed is gebruikt als slimme en aantrekkelijk opbergplek. “Het is perfect voor het uitstallen van kunst en zorgt voor snelle verandering in de kamer door er steeds verschillende schilderijen en posters te plaatsen.”

aardewerk_binnenkijker_emma

“Ik wilde een kalme, rustige sfeer creëren in mijn huis. Het huis heeft daarom ook een organisch thema. Het is de perfecte plek om te dromen, te rusten en om tijd te spenderen met vrienden en familie. Het liefst zit ik op mijn daybed die in het midden van de ruimte staat met perfect uitzicht op een grote boom die in de achtertuin staat. Het huis is maar drieëntwintig vierkante meter maar oogt veel groter. Een kamerverdeler – gemaakt van oude ramen – zorgt ervoor dat de kamer wordt gesplitst, maar nog wel steeds overal veel zonlicht binnenkrijgt.”

duuraardewerk_binnenkijker_emma

Emma gaat jaarlijks naar vlooienmarkten in Denemarken om daar weer unieke vondsten te vinden. “Op de muren zie je een mix van kunst van studenten van de prestigieuze kunstuniversiteit Konstfack, foto’s van vriend en collega Anna Malmberg en posters gekocht in de winkel Stilleben in Kopenhagen.” Het mixen van duur aardewerk – zoals de beige en zwarte kommen op de vintage tafel – met unieke vondsten – zoals een babyhoofd van gips – zorgt voor een interessante dynamiek.

kunst_binnenkijker_emma

De lage, vierkante zwarte tafel voor het daybed is een vondst uit de vintagewinkel Bodil Vintage. Dit is absoluut één van de favoriete items van Emma. “Ik bewaar mijn nieuwste stapel magazines en boeken op tafel zodat ik ze altijd kan doorbladeren. Er staat op tafel ook een glazen vaas met een tak. Bring in the nature!”

 

Tahnee van der Merwe

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *