Een bijzonder huis in Barcelona

De Finse architect Anne en de Spaanse architect Eugeni hebben geen specifieke stijl. Ze vestigen de aandacht op de oorsprong van het huis en bepalen dan hoe ze het design en de architectuur kunnen verbeteren. “We zijn ons niet bewust van een bepaalde ‘stijl’ maar er zit altijd wel iets in ons werk waaraan je ons kunt herkennen. We geloven erin dat architectuur en design een cultureel en sociaal hulpmiddel is om van de wereld een betere plek te maken. Architectuur is in staat om de levens van mensen te verbeteren!”

Barcelona

“Voorheen woonden we in een klein appartement maar bij de geboorte van ons tweede kind, moesten we opzoek naar iets groters. We besloten om een appartement te zoeken, in het Eixample District in Barcelona. Een vereiste was dat het huis de atmosfeer van de Catalaanse jugendstil moest uitstralen. Na het zien van dit appartement wisten we meteen dat we ervoor moesten gaan.

 

We wisten meteen dat we voor dit appartement moesten gaan.

 

Het appartement was in zeer slechte conditie en was niet gemoderniseerd sinds de bouw in 1910, maar straalde wel uit wat we zochten. De mooie betegelde vloeren, hoge plafonds, grote ramen en originele deuren waren bewaard gebleven wat het huis iets magisch gaf.”

2

Het appartement

“Het mooiste aan ons appartement is dat het in de basis al heel veel karakter uitstraalt. Ons hoofddoel was om het bestaande karakter van het huis te versterken en het huis de sfeer terug te geven die het vroeger had. Daarnaast wilden we ook het appartement aanpassen aan onze manier van leven, zonder dat dit oorspronkelijke karakter zou worden aangetast.”

3

Mozaïek vloeren

“De mozaïekvloeren maken deel uit van de geschiedenis van de wijk Eixample. Dit type vloer is typisch voor het begin van de twintigste eeuw in Barcelona. Elke vloer heeft verschillende kleuren en patronen, zodat men vroeger geen vloerkleed nodig had om de vloer te versieren.” Omdat de vloeren zo krachtig en kleurrijk zijn, besloten Eugeni en Anna om het gebruik van kleuren in het interieur te minimaliseren. Om deze reden zijn alle muren wit geschilderd. Om toch wat meer warmte te creëren, hebben ze al het hout in huis natuurlijk gelaten.

4

Kunst

Dat kunst erg belangrijk is voor Eugeni en Anna zien we aan de hoeveelheid schilderijen in het huis. “Elk schilderij in ons huis vertelt een verhaal. In de woonkamer hangt een serie prints van Gorden Matta-Clark, een kunstenaar die we erg waarderen. Verder hangt er een kunstwerk gemaakt door de Finse artiest Kuutti Lavonen.

 

Elk schilderij in ons huis vertelt een verhaal.

 

Dit schilderij was een cadeau van Anna’s moeder, voor het behalen van haar diploma. In onze slaapkamer hangt ook een speciaal schilderij van Victor Pérez-Porro, een artiest en vriend van ons. Achter elk schilderij zit voor ons veel meer dan want je met je ogen kan zien.”

5

Jaren vijftig

Een item waar ze veel plezier van hebben is de eettafel. Het is een houten tafel met Deens jaren 50 design. Deze is meeverhuisd vanuit hun oude appartement. De tafel is simpel, praktisch, mooi en heerlijk om aan te zitten met de kinderen. “De lamp in de slaapkamer is ook heel speciaal voor ons. Dit is ook een design uit de jaren 50 en is gemaakt door een Spaanse moderne architect genaamd J.A. Coderech. Het design is functioneel, mooi en verspreidt warm licht.”

61

Persoonlijkheid

“We geloven niet in zogenaamde ‘onmiddellijke styling.’ We denken dat als de basis goed is, mensen het huis vervolgens decoreren met hun eigen leven. Je maakt het persoonlijk door een schilderij op te hangen dat iemand je heeft gegeven, boeken die je hebt gelezen of souvenirs, meegenomen van een reis die je hebt gemaakt. We geloven dat een huis de ziel van de bewoners moet laten zien, en dat is iets dat tijd kost en samen wordt gedaan door de ontwerper en de bewoners.”

7

Inspiratie

Inspiratie halen Eugeni en Anna uit alles om zich heen. “ We leven met onze ogen wijd open en halen inspiratie uit alles wat we zien of beleven. De kunst van David Hockney, muziek van Sibelius, films van Billy Wilder, het landelijke leven in Finland en de schoonheid van de natuur.”

plattegrond

 

Toekomst

“In de toekomst willen we ons werk uitbreiden. Het ontwerpen van objecten, huizen, publieke gebouwen en landschappen zit in ons bloed. Daarnaast houden we van het werken met natuurlijke materialen zoals hout, keramiek en steen. We geloven erin dat natuurlijke materialen veel meer overbrengen dan alleen het uiterlijk. Het gaat erom hoe het materiaal voelt, ruikt en het verhaal erachter!”

 

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *