Wonen in de Jordaan met Sjoerd Markx

Geboren en getogen Eindhovenaar Sjoerd Markx woont al weer acht jaar in onze hoofdstad. “Ik wilde pas naar Amsterdam als ik ook echt iets nuttigs te doen zou hebben.” Na zijn afstuderen werkte de architect anderhalf jaar bij FG Stijl. Daar leerde Sjoerd zijn compagnon kennen om samen met hem aan een volgend avontuur te beginnen. Samen startten ze PuurFlow. “PuurFlow is een architectenbureau dat zich bewust is van het feit dat er achter iedere ruimte of gebouw een verhaal zit. Met respect voor dat oude verhaal proberen we voor elke opdrachtgever een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de bestaande structuur.”

05re

De ingebouwde openhaard en televisie

Aandacht voor detail

Sjoerd heeft 3 jaar lang gezocht naar het perfecte huis in Amsterdam. Hij zocht naar een pand om op te knappen, zodat hij het zelf vorm kon geven. Wat betreft de locatie was de keuze snel gemaakt: “De Jordaan is met zijn grote hoeveelheid restaurantjes, goede ligging ten opzichte van mijn werk en de alomtegenwoordige gezelligheid de perfecte buurt voor mij.” Hoewel de angst voor een eindeloze verbouwing groot was, was de schets voor zijn toekomstige droomhuis op de Lijnbaansgracht binnen 5 minuten gemaakt.

Bij binnenkomst valt direct op dat de inrichting is gedaan door iemand die een goed oog heeft voor details. De handgrepen van de deuren zijn netjes weggewerkt, de houten vloer loopt naadloos over in de muur zodat de ruimte veel warmte uitstraalt, en door gebruik te maken van een grote spiegel in de keuken lijkt de woning twee keer zo groot. Een huis met veel verschillende ruimtes, waarin op indrukwekkende wijze eenheid is gecreëerd.

Geen dressoir, maar een ingebouwde keuken

Bijzondere keuken

Een ding is duidelijk: Sjoerd is een geboren minimalist. Foto’s ontbreken, evenals andere overbodige decoratie. “Ik kan er niet tegen als er overal losse frutsels liggen, daar word ik onrustig van. Omdat ik voor mijn werk dag en nacht met interieur bezig ben, zoek ik in mijn eigen huis juist rust.”

Bijzonder is ook de keuken, of liever gezegd: het ontbreken daarvan. Dat wat op het eerste gezicht een mooi ingebouwd dressoir lijkt, is niets minder dan het aanrecht.  Alle apparatuur, inclusief de oven, is strategisch verstopt. Een goed voorbeeld van het feit dat Sjoerd graag met volumes speelt en elementen in een ruimte verwerkt die je er bij wijze van spreken ook zo weer uit kan halen.

04

Prachtige fotoboeken in plaats van fotolijstjes

Inspiratie

Zijn liefde voor reizen gaat hand in hand met inspiratie. “Hotels, restaurants, bars en nachtclubs; het zijn stuk voor stuk dingen die je op reis tegenkomt en die mij inspireren. Online zit ik de hele dag op Pinterest, maar als ik reis ontmoet ik mensen en raak ik geïnspireerd door hun verhalen.” Zo kwam Sjoerd tijdens een vakantie op Bali in een strandtent waar de vloer van hout doorliep op de muur tot aan het plafond. Dit vond hij zo fascinerend dat hij besloot ditzelfde concept toe te passen in zijn eigen huis.


De muur loopt naadloos over in de vloer

Markx

Misschien dat we ooit allemaal net zo stijlvol kunnen wonen als Sjoerd. De architect is gestart met zijn eigen meubellijn, hoewel dit creatieve initiatief nog geen prioriteit heeft voor Sjoerd op dit moment. “Als je iets doet, moet je het heel goed doen, en daar ben ik helaas nu nog te druk voor, maar ik denk dat mijn idee over furniture design in de toekomst meer vorm zal krijgen.”

Gelukkig shop je nu bij Westwing al een stoere selectie in Toys 4 Boys. Haal hier snel je hart op.

Voor meer informatie over werk van Sjoerd, klik hier.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *