Stadshotel Woerden

In ‘Het Groene Hart’ aan de rivier de Oude Rijn, ligt het gemoedelijke stadje Woerden. Midden in het centrum van Woerden bevindt zich een historisch pand waarin het Stadshotel Woerden is gevestigd. Van oorsprong was het pand een Arsenaal uit 1762 en het is recent gerestaureerd en verbouwd tot een uniek boutique-hotel met een eigentijdse horecagelegenheid.

sfeer-6_stadshotel

 Wat een uniek pand! Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

“Al tien jaar lang runnen mijn man en ik het restaurant hiernaast, restaurant Breuren. Op een gegeven moment werden wij benaderd door vrienden met een investeringsmaatschappij. Zij wilden het kopen met als enige voorwaarde dat Ed en ik het zouden exploiteren. We hebben er in anderhalf jaar tijd een uitzonderlijk boutique-hotel van gemaakt. Naast het Stadshotel Woerden en het gezellige restaurant Van Rossum is er ook een fijne proefwinkel op de begane grond te vinden. Ed en ik wilden een totale beleving creëren. Een plek waar je kan overnachten, lekker kan eten, optredens kan zien, kan vergaderen, kan relaxen en waar je niet de deur uit hoeft om intens te kunnen genieten.”

unnamed-1  

Welke ingreep tijdens de verbouwing was het meest ingrijpend?

“Het atrium met glazen dak in het midden van het gebouw is de grootste ingreep geweest. Dit heeft gezorgd dat de donkere legeropslagplaats licht is geworden en maakt de robuuste eikenhouten balkenconstructie zichtbaar. Daarnaast is bij de bouw veel gebruik gemaakt van geavanceerde technieken op het gebied van duurzaamheid. Zo gaan alle lichten automatisch uit. Ed en ik willen uiteindelijk helemaal zelfvoorzienend worden. Ons plan is om over een jaar onze eigen boerderij, inclusief moestuinen, te hebben zodat alle ingrediënten daar vandaan komen.”

DSC_6517

Hoe zou je de stijl van het hotel omschrijven?

“Het pand is van origine heel erg robuust door de balkenconstructie en de bakstenen muren. We wilden graag de stoerheid van het gebouw houden maar tegelijkertijd een warme en huiselijke sfeer creëren. Ik houd heel erg van authentieke materialen zoals hout, leer en staal en deze materialen zie je door het hele gebouw terugkomen. Om het pand wat huiselijker te doen ogen hebben we gekozen voor warme kleuren zoals okergeel en rood, in combinatie met warme materialen zoals velours. De combinatie van meubels in verschillende stijlen en van verschillende materialen zorgt voor een bijzonder sfeervol plaatje.”

sfeer-1_stadshotel 

Elke kamer heeft zijn eigen karakter. Hoe is dat tot stand gekomen?

“Breuren is de achternaam van Ed’s vader en van Rossum de achternaam van Ed’s moeder. Zij is opgegroeid in een café. Driekus van Rossum, de opa van Ed was daar barman. Driekus onderhield zijn hele familie hier. Niet iedereen woont nog in Woerden maar de familie komt nog wel regelmatig bijeen. Driekus stond synoniem voor gezelligheid, gastvrijheid en genieten van het leven. Ed en ik wilden dit familiegevoel en het motto van Driekus intact houden en daarom hebben we ervoor gekozen om verschillende kamers een naam te geven naar één van de familieleden. Elke kamer heeft een eigen uitstraling gekregen en niet één kamer is hetzelfde. Zo zijn er rode, okergele en blauwe kamers, kamers met een vide, kamers met een dubbele douche, kamers met een bad middenin en grote suites.”

 sfeer-4_stadshotel

Favoriete kamer

“De kamer van Driekus van Rossum is mijn favoriet. De rode kamer heeft een bepaalde knusheid, straalt veel warmte uit en is heel romantisch. Een heerlijke kamer om in te verblijven.”

 

Fijnste plek

“Om te ontspannen zit ik het liefst in de woonkamer, lekker onderuit op een van de Chesterfield banken. Voor zakelijke activiteiten zit ik vaak aan de hoge tafel onder het atrium en als ik inspiratie of creativiteit zoek dan ben ik te vinden in de proefwinkel.”

DSC_6594 

Favoriet item

“De Chesterfield bank! Zo’n bank zou ik zelf ook wel in mijn huis willen hebben. De bank zit namelijk heerlijk en hoe meer hij gebruikt wordt, hoe meer het leer gaat leven. Daarnaast ben ik dol op de vintage lampjes die op de hoge bartafel staan, onder het atrium!”

Mis je nog iets in het hotel?

“Op het moment hebben wij een vergaderruimte in het stadsmuseum, pakhuis de Reypenaer, en in de molen maar achteraf had ik er toch ook graag eentje willen hebben in het hotel. Volgend jaar, als Ed en ik gaan verhuizen naar een boerderij, wordt er nog een extra vergaderruimte in ons oude huis aan de overkant van het hotel gecreëerd.”

 sfeer 2_stadhotel

De kofferwand

“Dat zijn allemaal koffers van onze familieleden. Het hele hotel staat in verband met de familie van Rossum en aangezien mijn man en ik veel reizen vonden we het leuk om zo’n wand te creëren. Het geeft bovendien ook direct een persoonlijk maar ook internationaal gevoel weer.”

Éen grote ruimte

“De hele benedenverdieping staat in contact met elkaar. Iedereen moet zich vrij kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. In de ochtend bij het ontbijt kan men desgewenst zelf een eigen eitje bakken en je kan van een lekkere lunch genieten terwijl je onderuit op een Chesterfield bank ligt. Het is de bedoeling dat iedereen hier zo naar binnen kan lopen. Geen drempels!”

sfeer-6_stadshotel 

Je hebt al een restaurant met bar, waarom ook nog een proefwinkel?

“Woerden is een kaasstad maar dat weet eigenlijk niemand. De grootste kaashandelaren komen uit Woerden en we wilden de specialiteiten van Woerden ook met andere mensen delen. We kwamen op het idee om een foodlab te maken. Een plek om te eten, drinken en te proeven. Hier kunnen mensen producten uit de streek kopen zoals kaas, ham, chutney, brood en zelfs pindakaas! Daarnaast is het leuk om proeverijen te organiseren en dat de mensen, ook als ze niet willen eten in het restaurant, producten kunnen proeven en kopen in de proefwinkel!”

sfeer-5_stadshotel

Baal je wel eens dat het hotel in Woerden staat en niet in een toeristische hotspot?

“Nee absoluut niet. We zijn juist erg trots op Woerden. Het stadshotel is het enige hotel in Woerden en deze plaats heeft veel potentie. Woerden heeft een historisch verleden, ligt midden in het groene hart, heeft mooie wateren én is echt een plek die ik veel mensen aanraad. Daarnaast ligt het ook niet ver van de grotere steden zoals Amsterdam en Rotterdam.”

DSC_6500 

Wat is het verhaal achter de kroonluchters?

“We noemen de kroonluchters ‘De Kronen van Koch.’ De lampen zijn gecreëerd door fotograaf Maarten Koch en speciaal ontworpen voor ons hotel. Deze omgekeerde kroonluchters zijn gebaseerd op authentieke wildkronen, waar jagers vroeger geschoten wild aan hingen. Er hangen veertig glasplaten aan met daarop een mix van sfeerfoto’s en smaakvolle beelden van gerechten. De foto’s zijn stuk voor stuk met de hand bewerkt en worden verlicht door veertig energiezuinige groene label lampen.”

 

Op welk moment van de dag geniet je het meest van het hotel?

“Ik ben zelf meer een ochtend mens maar elk moment van de dag heeft een eigen sfeer waarvan ik geniet. In de ochtenden ben ik blij met de rust en in de namiddag kijk ik naar de mensen die lekker aan het genieten zijn van glazen wijn en gin-tonics.”

Welke celebrity zou je graag een keer in jouw hotel willen zien overnachten?

Gordon Ramsay! Ik vind het vreselijk knap wat hij heeft gedaan in de wereld. Ik heb heel veel bewondering voor hem en zou hem daarom graag een keer hier over de vloer willen hebben.”

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *