Een kijkje achter de schermen bij Joline Jolink

Het label Joline Jolink werd in 2006 opgericht door de modeontwerpster met dezelfde naam. Joline werkt dagelijks aan een tijdloze collectie vol basisstukken voor ondernemende vrouwen met gevoel voor detail en kwaliteit. Na tien jaar te hebben gewoond en gewerkt in Amsterdam vertrok modeontwerpster Joline met haar partner Peter naar Rotterdam voor een nieuw avontuur.

Creativiteit zit in de familie. Moeder is kunstenares en oma was coupeuse. Joline’s succesvolle carrière begon aan oma’s naaimachine. Het was dan ook logisch dat Joline koos voor een opleiding tot fashion designer. Na haar studie aan kunstacademie Artez ontdekte ze haar drive. “Ik ontwerp voor vrouwen. Deze vrouwen, en het contact met hen, zijn echt de kern van mijn label en mijn designs. In 2008 lanceerde ik een online shop. Dit project is ontzettend succesvol, maar mijn offline winkels geef ik niet op. Daarvoor is het persoonlijke contact met mijn klanten te belangrijk.”

Joline-Jolink-8

Offline winkels zijn belangrijk voor de designer, zo houdt ze contact met haar klanten

Rotterdam

De winkel in de Amsterdamse Negen Straatjes bestond twee jaar toen Joline en Peter de markt zagen veranderen. Hun hoeveelheid online verkoop was, na Amsterdam, in Rotterdam het grootst: tijd voor een pop-up store! “Na dertig dagen pop-up zijn we verliefd geworden op Rotterdam. Het heeft ons een beetje overrompeld, want we kenden Rotterdam helemaal niet. De pop-up store zou liggen aan een dure winkelstraat, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor de hippe Nieuwe Binnenweg. Dat bleek de ideale straat voor ons”.

De trots van designer Joline Jolink: haar winkel in Rotterdam

De tijdelijke (dertig dagen) winkel was zó populair dat Joline en Peter besloten om zelf ook naar Rotterdam te verhuizen. “Rotterdam voelde als thuiskomen en op vakantie gaan in één! Er zitten veel winkels in deze opkomende straat met hetzelfde smaakgevoel, niet alleen als het gaat om mode maar juist op het gebied van lifestyle. Mooie wijnwinkels, biologische bakkers en prachtige bloemenzaken. Mensen die in deze straat winkelen zijn op zoek naar authenticiteit en willen daar hun geld aan uitgeven.”

Joline ontwerpt hele looks en geeft graag advies over hoe haar designs het mooist gecombineerd kunnen worden

De winkel in Rotterdam is duidelijk minimalistisch ingericht. “Ik houd van een beetje minder. Ik combineer een minimalistische basis graag met veel natuurlijke materialen en neutrale kleuren.” De blikvanger in de winkel is de oude naaimachine op een wit gelakte tafel. “Die oude naaimachine is van mijn oma geweest. Het is absoluut mijn favoriete item in de store. Alles wat je hartje begeert is bij mij te koop, maar deze naaimachine heeft zó veel emotionele waarde voor mij dat ik er nooit afstand van zal doen.”

Joline-Jolink-10

De naaimachine van oma: onbetaalbaar!

Op zoek naar de designer? In de winkel zit ze vaak in de houten stoel die midden in de winkel staat. “Ik zit heel graag op deze stoel; gezellig op het kleed met mijn hond Zoef aan mijn voeten.”

Joline-Jolink-9

Joline zit het liefst op de vintage witte stoel midden in de winkel

Joline verandert de winkel net zo vaak als de collectie: elke vier weken. “We hebben natuurlijk alleen maar eigen producten, en we verkopen niet aan andere winkels. Daardoor kunnen we sneller van collecties wisselen. Op deze manier is er altijd iets nieuws te ontdekken voor de klanten.”

De minimalistische look van de winkel zet de designs van Joline in ‘the spotlight’

Muzes

Elke collectie wordt geïnspireerd door een muze. “Mijn muzes helpen mij om iets te maken voor de vrouw van nu. Ik heb collecties gemaakt die zijn gebaseerd op actrice Catherine Hepburn, fotograaf Lee Miller en designer Eileen Gray. Ik verdiep me in hun levens en de sfeer daarvan is bepalend voor mijn collecties.

Muzes zijn van belang. Joline leest alles wat los en vast zit over de leading ladies van haar collecties

Joline ontwerpt natuurlijk stiekem ook voor zichzelf. “Ik vind het fijn om te weten hoe iets zit en neem de draagervaring mee om mijn klanten goed advies te kunnen geven.” Joline’s nieuwe muze? Loise Bourscha. “Ik ben weg van de foto van haar waarop ze een harig vest draagt. Ik ben daarom op zoek gegaan naar harige garens voor een ontwerp voor mijn nieuwe collectie. Zij droeg altijd birkenstocks met sokken, dat is ook iets dat ik meeneem voor mijn lookbook.

Joline-Jolink-1

De sfeer in Joline’s Rotterdamse winkel is open en vriendelijk

De toekomst? Joline staat altijd open voor het openen van nieuwe winkels. “De online shop blijft de kern van mijn business, maar in de winkels kunnen mijn klanten in aanraking komen met de échte spullen. Dat is heel belangrijk. Waar Joline woont in de toekomst weet ze nog niet. “Ik zie mezelf niet weggaan uit Rotterdam want ik ben gek op deze stad, maar ik durf ook niet te zeggen dat ik hier nooit meer wegga. Je weet niet wat de toekomst brengt!”

Meer weten over Joline Jolink? Neem dan een kijkje in haar shop!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *