Dutch Design Special: Dirk van der Kooij

Dirkvdkooij_portret

Dirk van der Kooij is een Nederlandse designer met zijn eigen studio: Studio Dirk van der Kooij

Wat zijn jouw favoriete designwinkels?

“OODE in Amsterdam, Chamber in New York, Rosanna Orlandi in Milaan en Oliver Gustav in Kopenhagen”

Waar ben je het meest trots op?

“Mijn RvR stoel. Bij dit design komt alles samen. Het ontwerp is zo, dat we onze robot-print techniek optimaal kunnen gebruiken. Hierdoor is dit design niet alleen voor galerie-prijzen te koop.”

Inspiratie is overal – waar komt jouw inspiratie vandaan?

“Vaak komt de inspiratie voort uit techniek, ik wil precies weten hoe dingen werken. Als ik dat begrijp dan laat ik die techniek vaak los op hele andere gebruiksgebieden, zo kom ik vaak tot verrassende en vaak zelfs functionele vernieuwingen.”

Hoe zou jij je eigen stijl beschrijven?

“Zoeken naar vernieuwingen en deze dan laten spreken in het ontwerp. Vernieuwingen in materiaal, structuur of functie zijn de hoofdonderwerpen voor mijn designs. Ik probeer niets te verstoppen, maar juist zo te ontwerpen dat alles, zelfs elk schroefje onderdeel van het ontwerp wordt.”

Wie is dé designer?

“Ondanks dat het een cliché is: Charles & Ray Eames. Misschien zijn hun ontwerpen nu minder boeiend, maar in hun eigen tijd waren ze super innovatief. Zij maakten ontwerpen die voor iedereen toegankelijk moesten zijn, daar zijn ze ultiem in geslaagd.”

Leukste housewarming gift?

“Ik vind het leuk om iets persoonlijks te geven. Echt iets waarvan ik weet dat het nieuwe huis het nodig heeft. Ik ben zelf namelijk nogal kritisch op producten die ik koop, en vind het zonde om iets  te krijgen wat ik eigenlijk niet wil hebben of nodig heb.”

Favoriete blog?

“Ik ben niet echt iemand die trouw blogs leest. Ik vind het wel altijd leuk om met internet van hak op de tak te springen in onderwerpen. Dan maakt het niet uit via welke bron dat gaat, of waar we uiteindelijk terechtkomen. Dat is gewoon voor de ontspanning.”

Als ik geen ontwerper was, dan was ik…

“Een ondernemer met een vernieuwende -het liefst groene- tak van sport.  Ik heb het idee dat ondernemen en ontwerpen zeer moeilijk samengaan. Omdat ontwerpen eigenlijk allesoverheersend is, en ondernemen ook.”

Wat had je graag zelf willen ontwerpen?

“De Carbon Chair van Bert Jan Pot. Deze stoel is ultiem licht en toch een volledige stoel. De techniek is leidend in het ontwerp en de draden van carbon vormen een prachtig lijnenspel.”

Style icoon?

“Dat is mijn vriendin. Zij heeft een eigen galerie/winkel, OODE in Amsterdam. Ik vind het elke keer weer verbazingwekkend hoe weinig zij nodig heeft om een fantastisch interieur te maken.”

Dé trends van 2015 zijn…

“Functioneel maar grappig, oerdegelijk en lokaal.”

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *