Binnenkijken bij Piet Dieleman

Westwing nam een kijkje in het huis van kunstenaar Piet Dieleman.
Wanneer je denkt aan beroemde kunstenaars denk je meteen aan grootheden als Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso en Claude Monet maar ons koude kikkerlandje barst van het talent waar veel kunst liefhebbers misschien nog nooit van hebben gehoord. Piet Dieleman, werkt en woont in Middelburg als beeldend kunstenaar en is daarnaast docent tekenen en schilderen.

2

ART

Piet creëert zijn kunstwerken met de wens anders te zijn dan anderen. Die passie komt ook tot uiting in zijn huis. Na een lange rit door een landschap van poldertjes en dijken komen we aan in Middelburg. Aan een straat met circa achttien rijksmonumenten komen we aan bij het huis van Piet Dieleman.

Bij binnenkomst valt meteen op dat dit geen gewoon huis is. Het pand is een weeshuis geweest, gebouwd in 1722, tot rond 1900. Na deze periode heeft het gebouw gefungeerd als huisartsschool en is er een nieuwbouwgedeelte bijgekomen. In 1990 heeft Piet samen met een andere kunstenaar (Boezem) het huis gekocht en in 2 delen gesplitst. Veel van de oude elementen zijn in takt gebleven. De toiletgroepen zijn werkkasten geworden en van de oude klaslokalen heeft Piet ateliers gemaakt. Éen van de terrassen van Piet heeft een mooi uitzicht over de stad en van daaruit zie je ook veel van de historie van deze plek terug.

Oud weeshuis

“Op het moment dit pand te koop stond tipte een juf van de crèche mij omdat ik opzoek was naar een nieuw atelier. Samen met Ellen en onze twee kinderen woonde ik niet ver van dit huis vandaan, maar ik miste ruimte voor een atelier. Bij het zien van dit huis waren we allebei meteen verkocht en binnen 3 maanden woonden we er. In totaal zijn we vijf jaar bezig geweest met verbouwen. Na 2 of 3 jaar bivakkeren kwam er subsidie los. Met die subsidie hebben we een architect in de arm genomen en die heeft toen het huis woonklaar gemaakt.”

Modern met een arty twist is een omschrijving die het beste past bij de stijl van Piet. Bij binnenkomst worden we verrast door gekleurde lampen in de vorm van ballonen. Met de woorden “Altijd een feestje bij Piet thuis” worden we welkom geheten. Na een lekkere kop thee en een koekje, leidt hij ons rond. Het is enorm groot en hij noemt het ook wel: zijn eigen persoonlijke expositieruimte.

“Mijn favoriete kunstwerken moeten onder de mensen zijn. Ik heb die favorieten dus niet hier maar in een opslag in een museum. Mijn provocerende ‘gaten-schilderijen’ komen ook hoog op mijn favorieten lijstje voor maar eigenlijk moet ik mijn mooiste en meest kostbare schilderij nog steeds maken.”

2

Emotie

Het belangrijkste element in de stijl van Piet is dat er achter al zijn items en kunstwerken een verhaal zit. Piet had vroeger zijn keuken helemaal vol behangen met geschenkpapier van cadeautjes die ze ooit hadden gekregen. “Dit begon eigenlijk met één mooi papiertje van een bonbon, dat prikte ik op de keukenmuur. Het werden er steeds meer. Op een gegeven moment, na 15 jaar koken, zijn die papiertjes niet meer zo mooi als vroeger en hebben we ze verwijderd.”

In de keuken heeft Piet een hele verzameling pannen en vleesmolens staan. Een paar keer per jaar geeft Piet een feest met als thema ‘ongeregelde bestekken.’ Deze spullen heeft hij altijd bewaard en er speciale stellingkasten voor gekocht.

Ellen, de vrouw van Piet, werkt in het speciaal onderwijs en heeft een schuur waar ze de meeste moeilijke leerlingen met hout laat spelen, om tot rust te komen. Van deze sessies hebben ze verschillende producten een plaats gegeven in hun huis. Een huis is volgens Piet nooit af en blijft alsmaar groeien. Door het groeien ontstaan er weer mooie nieuwe verhalen en emoties.

In het huis van Piet ontbreekt het niet aan kunst. De lange gangen van het pand hangen vol met de meest inspirerende kunstwerken en daarnaast heeft hij ook nog zijn eigen privé expositieruimte. “Kunst is de prettigste vorm waar ik me in kan uitten. Heel persoonlijk aan de ene kant en heel objectief aan de andere kant, omdat het moet kunnen communiceren.”

Een plek waar we Piet vaak kunnen vinden is in een hoekje bij de bibliotheek. “Een plek om lekker boeken te lezen en waardoor je zo een hele andere wereld in duikt.”

2

Piet Heijn Eek

Piet Heijn Eek is een ontwerper waar Piet veel respect voor heeft. “Wat ik erg goed vind, is zijn constante lijn om dingen te ontwikkelen en zijn durf om zo een groot bedrijf op te zetten.” De eetkamerstoelen heeft Piet Heijn Eek speciaal ontworpen voor Piet en deze zijn inmiddels ook in productie genomen!

Het huis van Piet is zijn droomhuis, een plek waar hij zijn hele leven wil blijven. “Hoe zou ik hier ooit weg willen, mijn huis is mijn bastion. Ik zou nog wel eens een tijdje ergens heen willen gaan, maar ik zou altijd weer terug willen keren naar mijn huis in Middelburg.”

Shop de stijl van Piet in onze sale Wonen als een Kunstenaar.

Voor meer informatie over Piet Dieleman en zijn werk klik dan hier.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *