Binnenkijken bij James van der Velden

Zijn moeder is beeldhouwster, zijn broer regisseur en zus is sieraden ontwerpster: creativiteit is er bij James met de paplepel ingegoten. Drieënhalf jaar geleden begon hij als ontwerper bij interieur designer Kelly Hoppen in Londen. Toen hij weer naar Nederland verhuisde werkte hij nog een tijdje bij Piet Boon, maar James wist al snel dat hij zijn eigen label wilde beginnen. In 2010 startte hij Bricks. Na drie jaar is Bricks een gevestigde naam. Zo heeft hij onder andere de lobby’s van CitizenM Hotels in Rotterdam, Londen en New York op zijn naam staan, maar ook restaurant Pink Flamingo in de Amsterdamse Pijp is door hem ingericht. Naast zijn rol als interior designer houdt James zich ook bezig met het ontwerpen en maken van stoere, robuuste tafels.

Eethoek_metJames

De eettafel is van James’ eigen hand

Change it up!

Dat James niet vies is van wat verandering wordt gekenmerkt door het feit dat hij binnen vier jaar tijd maar liefst drie keer is verhuisd. Nadat hij kort geleden een mooi bod kreeg voor zijn tot appartement gerenoveerde garage is hij nu weer op zoek naar het volgende fascinerende project.  Momenteel huurt James een oud pand op de Korte Leidsedwarsstraat, uiteraard geheel naar zijn eigen smaak en in zijn herkenbare stijl ingericht.

Artwalljames nieuw4

Geleefde meubels geven elk huis een warme uitstraling

Een mix van stijlen

Antieke schildpadden, een leren Ralph Lauren bank en schedels in stolpen: de stijl van James is op z’n minst eclectisch te noemen. “Ik houd van het contrast tussen meubels uit verschillende periodes, uiteenlopende texturen en kleuren. Voor mijn gevoel klopt het bij elkaar. Ik zet iets neer wat wel design is, maar ook als een ‘thuis’ aanvoelt.” Dat dit appartement misschien wat kleiner is dan zijn vorige woning ziet James juist als uitdaging: “Het is ook wel leuk om weer eens kleiner te wonen omdat ik dan veel creatiever met de ruimte moet omgaan.”

Volop inspiratie

Inspiratie vindt hij niet alleen bij andere interieurdesigners, zoals Roman & Williams (o.a. bekend van het ontwerpen van het Ace Hotel) en Nicemakers, ook het mixen van elementen van bijzondere blogs en zijn eigen ideeën werkt altijd goed.

Bedjames nieuw5

Car Boot Sales in Londen

In een huis met zoveel unieke elementen moet je haast wel een geheime plek hebben waar alles vandaag komt. Dat valt mee: zo nu en dan struint hij over rommelmarkten en de Noordermarkt in Amsterdam, maar ook Marktplaats is een veel bezochte site. En ooit gehoord van ‘Car boot sales’? “Deze worden in Londen gehouden. Hier worden leuke en fascinerende items vanuit de achterkant van auto’s te koop aangeboden en vind je items die niemand anders heeft.”

Detail_Vazen

Marktplaats, De Noordermarkt, Car Boot Sales: James vindt overal iets bijzonders

Collectie

James is een echte verzamelaar, ook al is het niet altijd van lange duur. “Ik heb altijd iets in mijn hoofd wat ik dan eventjes verzamel en zodra ik er genoeg van heb ga ik over op wat nieuws. Zo heeft James al een collectie van schildpadden, fotocamera’s, krokodillen en fotoboeken bij elkaar gesprokkeld. Daarnaast heeft hij één verzameling in huis waar hij nooit op uitgekeken raakt: zijn sneaker collectie.

Detail_Artwall

Een bonte verzameling van spullen aan de muur, maar toch één geheel

Bricks

James hoopt dat hij in de toekomst nog steeds zoveel plezier heeft in zijn projecten als nu. “Het is niet mijn ambitie om een heel groot bedrijf te worden. Ik houd van persoonlijkheid, daardoor leer je de klant goed kennen. Uiteraard wil ik groeien met Bricks, maar dat ik niet te groot wil worden staat vast.”

james nieuw3

Waar James’ motor eerst nog in zijn slaapkamer stond, staat hij nu noodgedwongen op straat: balen!

Voor meer informatie over het werk van James, kijk dan op zijn site!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *