Binnenkijken bij Eric Kuster

Met meer dan 600 huizen op zijn naam is Eric Kuster een van de meest toonaangevende interieurdesigners van dit moment. Zijn interieurs staan vooral bekend om hun glamoureuze uitstraling. Eric is verantwoordelijk voor het interieur van talloze bekende Nederlanders als Wendy van Dijk, Linda de Mol, Ronald Koeman en ontwerper Christian Audigier. Daarnaast verzorgde hij het interieur van Amsterdamse clubs Suzy Wong en Jimmy Woo, Club Musk in Hilversum en Camp Nou van FC Barcelona.

1

Metropolitan Luxury

De Eric Kuster scene is Metropolitan Luxury: een hotelachtige sfeer met veel luxe. “In mijn huizen weet je eigenlijk nooit in welk land je bent. Mijn stijl is heel internationaal, maar we passen het concept natuurlijk wel overal aan. Als je een huis hebt in een land met een zonnig klimaat dan maken we het niet te donker. We pakken wel hetzelfde concept op maar dan veel lichter: lichte kleuren en materialen zoals linnen en wat minder glamour. We maken subtiel gebruik van kleuren door ze niet te gebruiken als basis voor een ruimte, maar juist in de accessoires en decoraties. Tegenwoordig gebruik ik wat meer kleur, maar je zal in mijn inrichtingen nooit vrouwelijke kleuren zien. Ik houd niet van pastelkleuren en bloemetjes. Als kleuraccent gebruik ik metallic en mooie donkerblauwe en donkerpaarse tinten.”

Eric heeft zijn eigen meubelcollectie, beddencollecties, kleden en stoffencollecties. “Ik werk met verschillende bedrijven. De één maakt mooi linnen en de andere weer mooie zijde. Van al die elementen ontwikkel ik mijn eigen collecties.”

3

Mini luxe

Met zijn lifestyle concept probeert Eric Kuster alle zintuigen te prikkelen: van de ogen tot de reukorganen. “Geuren zijn een heel belangrijk deel van woonbeleving. Ik heb zelf een geur ontwikkeld voor een geurkaars die heel masculien en sexy is, met een ondertoon van hout. Geurkaarsen zijn een soort mini luxe die iedereen zich kan veroorloven, net als een lekkere dikke handdoek of mooi beddengoed. We proberen in de huizen van onze klanten ook altijd dat hotelgevoel te creëren. In de badkamer zijn er altijd lekkere zeepjes, geurkaarsen en mooie opgerolde handdoeken. Hiermee creëer je een persoonlijk hotel voor de klant.”

4

Eric Kuster

Van kleins af aan struinde Eric iedere zaterdag over de rommelmarkt in Utrecht om daar naar oude spulletjes te zoeken en deze op te knappen. Zijn kamer stond vol met meubels die hij had gerestaureerd. Eric is commercieel opgeleid en vanuit de marketinghoek verder het vak ingerold. Daarom bekijkt hij het interieur vanuit de klant en niet vanuit zijn ontwerpvisie. “Ik denk als een klant en pas daar mijn ontwerp op aan.” Na zijn studie heeft hij tien jaar in de wereld van interieurtextiel gewerkt. Samen met de eigenaar bedacht hij het concept achter Kivaso stoffen waar hij vervolgens tien jaar lang collecties heeft ontworpen. Daarna is hij zijn eigen winkel begonnen in Laren: Binq (Boys Inc.), om vervolgens een internationale carrière te beginnen.

5

Persoonlijke items

Hét item om je huis meer persoonlijkheid te geven is volgens Eric kunst. “Wanneer je een mooie kunstcollectie hebt, kun je er een inrichting omheen bouwen. Het hoeft geen dure kunst te zijn, als het maar mooi is en aansluit bij jouw smaak. Kunst en foto’s maken een huis eigen. Ik vind het mooi als mensen dingen verzamelen, bijvoorbeeld stenen en schelpen die een eigen verhaal hebben. Een interieur dat ontstaan is gedurende een langere periode, wat je veel terug ziet bij oudere mensen, is eigenlijk het mooist. Zij hebben vaak dingen in huis die ze gedurende hun hele leven hebben verzameld.”

6

Hotel

De meest ideale manier van wonen is volgens de ontwerper in een hotel: alles in één gebouw, inclusief een spa en een gym. Eric’s favoriete plek in huis is daarom ook zijn slaapkamer. “Ik heb eigenlijk alleen een bed, een televisie, internet en een goede badkamer met een mooie walk in closet nodig. Een woonkamer of keuken gebruik ik nauwelijks. Ik bel gewoon de roomservice.”

7

Inspiratie

Eén van de ontwerpers die Eric inspireert is Tom Ford. “Tom Ford zei: Mijn smaak is niet heel bijzonder. Mijn smaak is juist iets wat heel veel mensen aanspreekt, maar ik gooi er een sexy sausje overheen. Iets maken dat nog niet eerder bedacht is kan ten eerste niet en ten tweede vind ik het niet leuk. Ik vind het leuk om juist een bestaande bank op een andere manier neer te zetten zodat het van iets heel klassieks iets heel moderns wordt.”

8

Entourage

Eric is een magazineverslaafd en is daarom ook zijn eigen magazine, Entourage, gestart. “Veel magazines worden gesponsord door adverteerders, maar omdat ik die niet nodig heb kan ik in mijn eigen magazine laten zien wat ik wil.” Het blad komt twee keer per jaar uit en wordt in 1500 winkels wereldwijd verkocht.

9

Stylingtips van Eric Kuster

Eric is in Nederland geen voorstander van witte wanden. “Het licht is heel grijs in Nederland en wanneer je wanden wit zijn, krijg je al snel een grauwige gloed binnen. Je kunt de wanden wel een lichte kleur geven, zolang het maar niet spierwit is.” Verder is Eric van mening dat je statements moet maken in je huis. Denk aan het neerzetten van grote items, ook al heb je een klein huis, bijvoorbeeld een grote pot, een ruime bank of een mooi schilderij. Dit creëert een gevoel van ruimte. “Mensen gaan vaak voor veilig en kiezen dan voor de meest saaie optie, omdat ze anders bang zijn dat ze er op uitgekeken raken. Ik houd niet van trends, een interieur moet wel tijdloos zijn.”

2

Toekomst

De komende vijf jaar wil Eric zijn bedrijf uitbouwen van Eric Kuster Interior Designer naar Eric Kuster De Collectie. “Ik ben mijn bedrijf van mijn persoon aan het lostrekken en probeer zo mijn collectie meer te verkopen aan andere bedrijven in de wereld. Het inrichten van mooie huizen blijf ik natuurlijk wel doen. Een huis dat ik nog graag zou willen inrichten is het huis van de Beckhams. Ik vind Victoria en David het meest stijlvolle koppel ter wereld.”

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *