Binnenkijken bij Casper Reinders

Wanneer je denkt aan succesvolle Amsterdamse horeca zaken als Jimmy Woo, Rose’s Cantina, Bo Cinq en Lion Noir denk je aan Casper Reinders. Deze horecaondernemer heeft al heel wat succesformules op zijn naam staan. Dit jaar kunnen we er daar hoogstwaarschijnlijk nog wel drie aan toevoegen.

Casper-3

Casper bouwt zijn zaken net zoals zijn huis met veel liefde en gevoel. Al zijn zaken zijn ingericht met door hem zelf gevonden rariteiten en veel kunst. Met zijn vrijzinnige aanpak is hij erg succesvol, en bovendien populair onder vakgenoten.

Tot twee keer toe werd hij door Koninklijke Horeca Nederland uitgeroepen tot ‘meest markante horecaondernemer’ en werd hij gevraagd om mee te werken aan het programma Herrie XXL.

AMSTERDAM

De Keizersgracht, genoemd naar keizer Maximiliaan I van het Heilige Roomse Rijk, is de breedste gracht in het centrum van Amsterdam. In deze straat staat de met stickers beplakte Vespa van Casper geparkeerd en komen we aan bij zijn appartement.

Casper-2

Casper’s stijl is vrij duidelijk, namelijk expressief en eclectisch. De Sede bank en het ‘Opium bed’ zijn karakteristieke items in het huis. Dé blikvanger van het huis is een grote kast gevuld met schedels.

“Dit is een loft in New York-stijl. Hoe je het ook wend of keert, meer loft dan dit ga je niet vinden in Amsterdam. Qua gevoel heel Urban en Rock and Roll. Op een bepaalde manier ook weer klassiek maar absoluut niet modern.”

Casper-4

RARITEITEN

Casper houdt van rare, bijzondere of afwijkende items in zijn huis. Als zijn werkster gillend weg loopt, weet hij zeker dat hij een goed item heeft aangeschaft. Zo staat er onder andere een lamp met een schedel van een wildzwijn, een stooktand van een nijlpaard, een houten tattoonaald van 200 jaar oud, een walrustand, een baby struisvogelkop en een mal van een meisjespop met een piemel.

Casper-6

Het belangrijkste woord in de stijl van Casper is ‘patina’. Pas als er door jarenlang gebruik, verwering of zon een laag over een product heen zit, wordt het écht interessant voor Casper.

“Een karakteristiek item passend bij een bepaalde tijd, maakt het heel bijzonder.”

Het klinkt misschien gek als je bij Casper rondkijkt, maar hij is tegen de handel in dieren. “Alles wat ik heb komt uit oude verzamelingen waarvan een groot deel weer afkomstig is uit universiteiten. Deze oude vogel komt bijvoorbeeld uit 1927. Wat ik niet wil is de handel stimuleren. Pas als een object meer dan 60 jaar oud is heb ik er geen probleem mee.”

Van kleins af aan heeft Casper al veel affiniteit met rariteiten, kunst en antiek. Vroeger had hij veel Japanse en Chinese elementen in zijn huis, maar daar komen steeds meer rariteiten voor in de plaats. Schedels, poppen, knuppels, gebruiksobjecten van honderd jaar oud van over de hele wereld: niets is hem te gek.

HANDELAAR

Casper is een echte handelaar. “Handelen is waar ik goed in ben. Constant dingen zoeken waarvan ik weet dat het meer waard is dan de vraagprijs en die een bepaald karakter uitstralen. Waar ik nu gek op ben is mijn Aviation wereldbol. De handelaar vroeg 550 euro, maar ik kocht hem voor 470 euro. Op internet ligt de prijs van dit item tussen de 1500 en 2000 euro.

Casper-7

Ik vind het knap en een uitdaging om iets te kopen met een heel klein budget. Om dit te bereiken moet je er achter komen waar je een item kunt kopen, wie de handelaar erachter is en waar die handelaar het weer vandaan heeft. Als je bij de bron weet te komen, zit je helemaal goed en zijn de prijzen gehalveerd.”

Geïnspireerd door het leven staat Casper nooit stil. “Ik heb al jarenlang mijn huis vol met spullen en ben constant onderhevig aan vernieuwing. Elke week voeg ik wel iets toe aan mijn huis maar de stijl blijft hetzelfde.

Casper-9

Ik ga binnenkort mijn hele huis verbouwen. Het wordt in een ‘earthcote’ geschilderd, een een rauwe tint geïnspireerd op de natuur, met koperen lampjes aan het plafond. De badkamer wordt Marokkaans. Middenin de badkamer komt een cowboybad met hele grove koperen pijpen. De keuken wordt roodkoper en de kastenwand maakt plaats voor een boomhut voor mijn zoon.”

IBIZA

Naast dit unieke loft appartement in Amsterdam heeft Casper sinds twee jaar ook een boerderij op Ibiza. “De boerderij is qua stijl compleet anders dan dit huis. Het huis heeft veel oud hout en straalt veel gezelligheid uit.

Mijn vrouw en kind van vijf wonen op Ibiza, maar ik ben daar zelf maar 40 procent van het jaar. Ik zou graag meer op Ibiza willen zitten om meer tijd door te brengen met mijn gezin. Wie weet komt daar in de toekomst verandering in.”

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *