Penthouse van Jeroen van Zwetselaar

Interieurarchitect Jeroen van Zwetselaar bouwt al zijn projecten – net zoals zijn eigen huis – met veel gevoel voor duurzaamheid, behoud van traditionele elementen en passie. Jeroen woont al een paar jaar in zijn prachtige huis in Santpoort maar heeft ook een appartement in Utrecht. Onlangs heeft hij dit appartement verbouwd en omgetoverd tot een uniek penthouse. Westwing mocht als eerste een kijkje nemen in deze unieke creatie van Jeroen.012

Utrecht

Jeroen heeft – toen hij het huis net gekocht had – direct alle muren eruit gesloopt en het dak half verwijderd. In het dak zit nu een raam wat zorgt voor een enorme hoeveelheid licht. “Door deze ingreep zie je nu zelfs de Domtoren als je op de bank zit en omhoog kijkt. Verder heb onder andere een extra slaapkamer en studeerkamer gecreëerd.”

02

Brooklyn 

Voor het eerst kon Jeroen een interieur bij elkaar zoeken dat niet bestemd was voor een klant maar voor zichzelf. Hij heeft voor een look gekozen die past bij het stadse leven. “Ik wilde het appartement een ‘Brooklin feeling’ mee geven. Het moest dynamisch worden en in de buurt komen van een soort galerie. Door de open ruimtes, de enorme hoeveelheid licht en de kunst in het huis is dat gelukt!”

03

Kunst

Één van de eerste dingen die opvallen bij binnenkomst, is de hoeveelheid kunst die door het huis heen hangt. Zo hangen er een aantal werken van Casper Faassen en van Geert Kollau. “Ik heb gekozen voor deze kunstenaars omdat ze beide op een andere manier gebruik maken van een bepaalde gelaagdheid. Casper combineert fotografie met schilderkunst, waardoor je vanuit verschillende hoeken een andere beleving van de kunst ervaart. Geert Kollau combineert fotografie en decorbouw, hij vertelt zijn verhaal via zijn werk door contrasten op te zoeken, bij elkaar te plaatsen en te overlappen. Bij beide kunstenaars kan ik uren naar hun kunstwerken blijven kijken.”

kunst

Kleur

“In dit huis heb ik gekozen voor wat kleur in meubilair, zodat contrasten overal in worden doorgevoerd. Het witte, lichte appartement staat lijnrecht tegenover het strakke zwarte keukenblok. En de gekleurde meubels, tapijten en kunst, staan extra in de spotlights tegen de witte muren en de lichte houten vloer. Qua verlichting ben ik gegaan voor niet al te uitgesproken exemplaren, dat zou te bont worden. Licht vind ik wel heel belangrijk, dus er zijn voldoende spots die de ruimte en kunst goed uitlichten. In de studeerkamer beneden zie je juist weer het omgekeerde. Daar komt de kleur van oorspronkelijke materialen goed naar voren; het hout van de tafel, het groen van de planten. Hier heb ik juist niet veel extra kleur toegevoegd, maar spanning opgezocht met behulp van de verlichting. In elke ruimte blijf ik spelen en probeer goed aan te voelen wat de kamer nodig heeft.”

04

Stalen frames

Om naast de houten kozijnen nóg meer contrast aan te brengen in het huis, heeft Jeroen gekozen voor stalen frames. “Ik wilde de doorgang naar de slaapkamer heel open en toegankelijk maken, zodat je beide ruimtes meer bij elkaar betrekt. Met staal creëer je gemakkelijk een rank frame met veel glas. Als de deuren iets open staan, voelt het als een soort kleine toegangspoort, zonder het gevoel te ervaren écht door een deur te gaan die open en dicht gaat. Het staal heb ik verder toegepast bij de binnen-ramen van de slaapkamer en het frame boven aan het trapgat. Dit zorgt voor evenwicht in het gebruik van dit materiaal.”

slaapkamer

Favoriete plek 

Om het urban jungle-gevoel in de stad te creëren heeft Jeroen gekozen voor veel planten in huis. “De planten zorgen voor meer ruimte, zuurstof én meer leven in huis. In het hele appartement heb ik daarnaast gespeeld met licht, kleur en materiaal waardoor je vanaf bijna elke plek een fantastisch uitzicht hebt op de stad. Mijn favoriete plekjes in huis zijn: de bank onder de enorme lichtbak in het dak, met uitzicht op de Dom én het bed vanwaar je de energie van de stad beleeft.

plants

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *