Binnenkijken bij Mariëlle Bax in Andalusië

Meer dan 18 jaar geleden vertrokken Mariëlle en haar man Jan Hein uit Nederland voor het werk van Jan Hein. Inmiddels zijn ze vier kinderen verder en hebben ze gewoond in onder andere Wenen, Zurich, Düsseldorf en 5 jaar lang in Madrid. Momenteel wonen ze in Toronto, Canada maar hun liefde voor Spanje is altijd gebleven. Daarom hebben ze een huis gekocht in Andalusië, waar ze elke zomer weer terugkomen.

buiten

Spanje

“Vanuit Madrid hebben we veel rondgereisd in Spanje, elke vakantie ontdekten we een ander deel van dit prachtige land en raakten enorm onder de indruk van alles wat Spanje te bieden heeft – de taal, de cultuur, de culinaire aspecten en de kwaliteit van leven. In Spanje voelde ik me helemaal thuis. Met vriendinnen heb ik de dans “Sevillanas” geleerd, om vervolgens samen met hen naar de Feria in Sevilla en Jerez te gaan. Sommigen van mijn Spaanse vrienden, zeiden vaak dat ik meer Spaans bloed in me had dan zij zelf!”

vrouw+landschap

Droomplek

“In de zomer van 2010 hadden we een huis gehuurd in Vejer de la Frontera, in Andalusië. Het is één van de ‘witte dorpen’ van Andalusië. Deze plek is verkozen tot één van de mooiste dorpjes in Spanje, het heeft een Moorse uitstraling. Het huis lag midden in het dorp Vejer en ik dacht eigenlijk meteen: ‘dit wil ik ook.’ In de ochtend wakker worden, je huis uitlopen en koffie drinken op de Plaza met een krantje of een boek en dan ontbijt halen voor de familie. Het strand is dichtbij – ideaal voor het surfen op ‘Atlantische golven’- net zoals golfcourses en maneges. Het dorp heeft een gipsy uitstraling, een stijl waar ik me erg toe voel aangetrokken.”

combinatie

Huis

Gefascineerd door het dorp zijn Mariëlle en Jan Hein langs verschillende makelaars gegaan om hun droomhuis te vinden op deze plek. Een open patio met een palmboom in het midden, oude Spaanse tegels op de begane grond, een mooi groot dakterras met fantastisch uitzicht en ruimte zat voor onze familie. We moesten er wel heel veel aan verbouwen, maar dat was absoluut de moeite waard. Het huis en de ligging zorgt voor veel rust, hier kunnen we écht bijtanken. Dit past ideaal in ons huidige leven. We hebben het huis precies zo kunnen verbouwen en inrichten als wij het graag zagen, met al onze persoonlijke spullen die we door de jaren heen verzameld hebben.”

huis

Oosters

Veel van het interieur van Mariëlle is geïnspireerd op Marokko en Spanje. Dit zie je terug in de Marokkaanse lampen, kussentjes, kleden en hangkastjes die door het hele huis verspreid zijn. De stijl is gebaseerd op de Riads in Marrakech en de paradores in Spanje. “We hebben ook geprobeerd om het huis zo origineel mogelijk te houden: de originele vloeren, de tegels en de put in de binnenplaats zijn bijvoorbeeld behouden gebleven. Aan de andere kant zijn er veel persoonlijke elementen toegevoegd, zoals uiteraard veel foto’s van de kinderen. Verder houd ik van lichte ruimtes, vandaar dat in dit huis alle wanden wit geschilderd zijn en op de eerste verdieping zijn ook de houten vloeren wit. De originele huizen in Vejer hebben kleine ramen om niet teveel warmte binnen te laten. Wij hebben echter een paar ramen – bijvoorbeeld in de binnenplaats – laten uitbreken en vergroten.”

hal+bank

Verbouwing

“Het huis is meer dan 400 jaar oud en er bestaan geen tekeningen meer van. Dus we wisten niet welke muren dragend waren. Groteren ruimtes maken was een behoorlijke puzzel met de lokale aannemer. Daarnaast bestaan er in het dorp geen gasleidingen, maar we wilden toch graag centrale verwarming. Dus radiatoren en warmwater leidingen hebben we zelf moeten aanleggen – waarbij we moesten boren door 1.5 meter dikke muren.

combi

Inspiratie

“Inspiratie voor dit huis, heb ik gehaald uit mijn reizen door Spanje, Marokko en andere landen. Tijdens de verbouwing heb ik ook een aantal ideeën opgedaan uit Spaanse woonbladen zoals Casas de Campo, Casa & Campo, Micasa, Vivir Campo en Casa Rustica. Het voordeel van een witte basis? Dat je makkelijker met kleuren kan gaan werken. Zo overheerst de kleur groen in één van de slaapkamers, in een andere ruimte is het weer de kleur lavendel, beige of blauw die aanwezig is.”

huiskamer

Woonkamer

“Mijn favoriete plek in huis is de woonkamer. In de ochtend doe ik de ramen open en dan zit ik in een van de luie stoelen met mijn benen uitgestrekt op de vensterbank wakker te worden. Ik kan hier de hele dag wel zitten en genieten van de patio. Aan het eind van de dag zit je heerlijk op het dakterras: je hoort, ruikt en ziet het dorp zich ‘klaarmaken’ voor de avond.”

terras

Stier

Mariëlle’s favoriete element in huis is de stierenkop in de woonkamer. “Toen we naar Madrid verhuisden, leek het mij een geweldig idee om een stierenkop te hebben, zo een die je soms nog in authentieke Spaanse bars ziet. Maar dat bleek niet zo makkelijk te zijn. Uiteindelijk, na veel vragen en zoeken, hebben we nèt voor ons vertrek uit Madrid, een mooie zwarte stierenkop gevonden. Deze hangt nu in de woonkamer. Het was overigens niet makkelijk om deze op te hangen, want de kop is heel groot en superzwaar!”

slaapkamer

Meubels

Van jongs af aan, vond Mariëlle het al leuk om tweedehandswinkels en antiekwinkels en -markten af te struinen naar unieke dingen voor een betaalbare prijs. “De meubelstukken in het huis komen overal en nergens vandaan. Zo heb ik een aantal kasten in Oostenrijk en Zwitserland op de kop getikt bij inboedel verkopers. Andere meubels heb ik weer op de Rastro in Madrid gekocht. Een van mijn favoriete winkels waar ik voor het huis veel spullen heb gekocht, is Berberia, een winkel in het centrum van Madrid, gespecialiseerd in spullen uit Noord Afrika.”

fontein

Toekomst

“Ons ideaalbeeld voor de toekomst? Als we terug zijn in Nederland – en überhaupt in Europa – een huis vinden in Amsterdam en dan onze tijd opdelen tussen Amsterdam en Vejer. In de toekomst willen we absoluut meer tijd doorbrengen in ons huis in Spanje. Op het moment wonen we met de familie in Toronto en kunnen helaas alleen in de zomermaanden naar Vejer.”

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *