Binnenkijken bij Maaike Langereis

Na tien jaar in de Pijp te hebben gewoond, vond Maaike het tijd worden om een eigen huisje te kopen. Ze was eigenlijk op zoek naar een loft appartement, maar dit leek onvindbaar in de Pijp. Na een lange zoektocht vond ze eindelijk haar droomhuisje, in Amsterdam West. Ze had nooit verwacht, ooit te verhuizen naar de Bilderdijkstraat, maar ze woont er nu een half jaar en zou hier niet meer weg willen! “Dit is precies het appartement dat ik voor ogen had! Het is zeventig vierkante meter en doordat er een groot terras aan vast zit, oogt het huis nog groter. Ook door het splitlevel idee in het huis voelt het huis lekker ruim aan.”

08-DSC_6497

Eclectisch

Dat Maaike gek is op zwart is duidelijk te zien, bijvoorbeeld aan de zwarte kozijnen aan de voorzijde en de zwarte items die verspreid staan door haar huis. Maaike’s stijl is duidelijk, namelijk zeer expressief en eclectisch. De oude dekenkist met krokodillenleren koffer en de antieke ‘Singer’ naaimachine, zijn karakteristieke items in het huis. Een plek waar je automatisch een tijdje blijft staan kijken, is de wand met lijsten, schildpadden en geweien. “Ik hou van een combinatie tussen industrieel en eclectisch. Aangezien het huis helemaal is gerenoveerd komt mijn favoriete industriële stijl hier niet naar voren. Het huis is een combinatie geworden van strak, gemixt met eclectische meubels en accessoires.”

04-DSC_6322

Verzamelingen

“Ik heb jarenlang items verzameld en in mijn nieuwe huis kon ik ze eindelijk ophangen. Ik verzamel opgezette dieren, met name schildpadden, maar wel allemaal met een certificaat. De meeste items haal ik uit antiekwinkels of het zijn erfstukken die ik via via heb gekregen. Naast mijn dierenverzameling, spaar ik ook oud servies en deurknoppen van horens. De deurknoppen bevestig ik op kastjes die ik opknap. Zo krijgt elk item in mijn huis een persoonlijke touch.”

01-DSC_6300

De wand

“De wand hangt vol met persoonlijke items. Zo hangt er een foto van mijn broer, een brief die ik hem vroeger heb gestuurd en de verlovingskaart van mijn ouders. De muur vertelt mijn levensverhaal en creëert een warm en persoonlijk gevoel. Zoals je ziet, hangen er ook veel foto’s van Kate Moss in mijn huis. Mijn favoriet is de blauwe, die in mijn slaapkamer hangt. Ik was jaren op zoek naar deze foto en heb bijna alle Kate Moss boeken aangeschaft om hem te vinden. Ik ben erg dol op fotografie. Daarom hangt mijn huis vol met foto’s en heb ik weinig schilderijen in huis. Ik ben gek op de fotografie van Jimmy Nelson, ik heb nu één foto van hem hangen, maar ik zou dolgraag meer van zijn werk in huis hebben!”

02-DSC_6293 

Palmboom behang

“Ik wilde heel graag een koperen wand in mijn woning, maar daar heb ik helaas het huis niet voor. Voor een koperen wand heb je hoge plafonds nodig en in mijn huis zou de muur compleet weg vallen. Als alternatief ging ik opzoek naar behang. Ik zag ooit een palmbehang in het Beverly Hills Hotel maar dat behang is onmogelijk om te krijgen. Na het hele internet te hebben afgespeurd naar een mooi alternatief, kwam ik in een winkeltje dit behang tegen. Ik was als de dood dat het snel zou vervelen, maar het is precies wat ik zocht! Het geeft het huis karakter en warmte. ”

06-DSC_6335 

De tuin

Maaike nam de binnentuin van het Dylan hotel als inspiratie voor haar eigen tuin. Deze tuin heeft veel groen, zwarte meubels en staat vol met witte bloemen. Al deze elementen zien we ook terug in de tuin van Maaike. “De tuin was het enige dat ik helemaal vanaf scratch moest ontwerpen. Ik heb vroeger op een boerderij gewoond en miste in mijn oude huis de tuin verschrikkelijk. In mijn nieuwe huis moest de tuin dan ook subliem worden. Op de boerderij hadden we vroeger grote hortensia’s, die heb ik in deze tuin laten terugkomen. Ik wilde graag veel groen en heb dagenlang klimop door mijn hek zitten vlechten. Het is nu al behoorlijk gegroeid! Ik wilde graag een bank van pallets en na lang zoeken heb ik iemand gevonden die zoiets exact voor mij kon maken. Verder staat er een grote tafel in de tuin, de perfecte plek voor gezellige middagen of avonden met mijn vrienden. We zitten hier bijna altijd voordat we met z’n allen naar een festival gaan. Met de Dylan als inspiratiebron en mijn vader als hulp, is de tuin helemaal geworden zoals ik hem voor ogen had!” 

09-DSC_6413

Schatten

Een winkel waar Maaike graag komt is ‘Nelis Antiques’. Dit is een antiekzaak op de Roelof Hartstraat met allerlei opgezette beesten. “De eigenaar prepareert alle items zelf en de winkel staat vol met schatten. Ik kan daar echt uren rondstruinen. Een andere winkel waar ik dol op ben is ‘De Ru verf’ een behangspeciaalzaak. Men noemt deze winkel ook wel de behang- en verfjuwelier. Het is de beste behangwinkel die ik ken en je vindt hier echt pareltjes! Voor de rest speur ik veel op internet naar leuke vintage items en heb ik bovendien veel items zelf opgeknapt. Zo is de bar bij de eettafel van mij ouders. Deze stond weg te rotten in de tuin. Na een grote opknapbeurt staat hij hier prachtig.”


10-DSC_6337

Motto

“Je eigen stijl is, ongeacht of het trends zijn of niet, een interieur waar bij je je thuis voelt. Om je thuis te voelen, is het belangrijk dat je persoonlijkheid toevoegt aan je huis. Ik zelf hou van het strakke hotelinterieur, maar dankzij mijn persoonlijke wand, is mijn huis toch heel warm en persoonlijk geworden.”

05-DSC_6304 

Toekomst 

“Ik hoop altijd wel in Amsterdam te blijven wonen. Een loft aan de grachten is een grote droom, maar daarvoor zal ik nog even moeten doorsparen. Mocht ik ooit weg gaan uit Amsterdam, dan zal dit zijn voor een unieke boerderij, nabij de stad. Ik zie mezelf namelijk wel wonen in een ruime, industriële boerderij. Voor nu zit ik echt op mijn plek en kan ik mijn creativiteit hier voorlopig kwijt. Het zal me bijvoorbeeld niks verbazen als ik over een half jaar weer hele andere kleur op mijn slaapkamer muur heb!”


07-DSC_6340

 

Wie is Maaike?

Maaike werkt bij een reclamebureau, zit zeker een uur per dag op Pinterest en haar favoriete restaurant in Lion Noir! De stijl van dit restaurant past perfect bij haar stijl. Ze wordt zelfs soms voor de grap Lion Noir genoemd door haar vrienden. Haar favoriete hotelinterieur bevindt zich in het Ace hotel in New York en in het Blakes hotel van Anouska Hempel. De laatste is bovendien haar favoriete ontwerper. Haar werk omvat architectuur, interieur, haute couture, mode, tuin- en productdesign. Als hotelier heeft ze drie bekroonde boetiek hotels ontworpen, beheerd en bezeten (Blakes London, Blakes Amsterdam, The Hempel). “Haar stijl sluit perfect aan bij die van mij en daarom ben ik ook weg van haar hotels!“

03-DSC_6295

Tip

“Ga voor groots. Ook al heb je een klein huis, gebruik altijd grote items – een grote bank en een grote tafel. Je moet statements maken in je huis.”

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *